Σερφάρετε ανώνυμα

Σερφάρετε ανώνυμα

Posted on 15. Mar, 2009 by in Tips & Tricks, Εφαρμογές, Τεχνολογία

Απαραίτητα downloads και προετοιμασία: Συνδεθείτε στα Windows χρησιμοποιώντας λογαριασμό με δικαιώματα administrator, κατεβάστε και εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του Firefox (http://www.mozilla-europe.org) και κατόπιν κατεβάστε τη σταθερή έκδοση (download stable) του Tor Bundle για Windows (http://www.torproject.org/download.html.en). Στο ίδιο web site θα βρείτε πολλές χρήσιμες οδηγίες, ενώ για αναλυτικές πληροφορίες προτείνεται να επισκεφθείτε το σχετικό Wiki στη διεύθυνση https://wiki.torproject.org/noreply/TheOnionRouter. Εκτός από το Tor, το bundle περιλαμβάνει τα εργαλεία Vidalia (http://vidalia-project.net) και Privoxy (http://www.privoxy.org), που απλοποιούν τη ρύθμιση και τη χρήση του.

01

Εγκατάσταση: Τερματίστε τη λειτουργία του Firefox και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο vidalia-bundle-0.1.2.19-0.0.16 για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης. Απλώς ακολουθήστε τις αναγραφόμενες οδηγίες και επιλέξτε πλήρη εγκατάσταση (Full), ώστε, εκτός από το Tor, να εγκατασταθούν τα Vidalia, Privoxy και Torbutton. Το πρώτο είναι στην ουσία ένα GUI (γραφικό περιβάλλον χρήστη) για το Tor, που απλοποιεί σημαντικά τη ρύθμιση και τη χρήση του, το δεύτερο είναι ένας HTTP proxy με δυνατότητες φιλτραρίσματος (filtering), που μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, ενώ το τελευταίο είναι ένα χρήσιμο add-on για τον Firefox, που σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το Tor με ένα κλικ.

02

Επισκόπηση των νέων εργαλείων: Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, ενεργοποιούνται αυτόματα όλες οι απαραίτητες διεργασίες (processes), δημιουργείται μια νέα καταχώρηση με ονομασία “Vidalia Bundle” στο Start menu (μενού Έναρξη) και εγκαθίστανται δύο νέα εικονίδια στην taskbar (γραμμή εργασιών), που παρέχουν άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες και ρυθμίσεις (αν κάνετε δεξί κλικ πάνω τους). Το εικονίδιο με το κεφαλαίο λατινικό γράμμα “P” (λευκό σε μπλε κύκλο) ανήκει στο Privoxy, ενώ το εικονίδιο με το πράσινο κρεμμύδι ανήκει στο Vidalia.

untitled-1

Ρύθμιση του Firefox: Ιδανικός web browser για χρήση σε συνδυασμό με το Tor είναι ο Firefox. Μετά την εγκατάσταση του Tor Bundle έχετε στη διάθεσή σας το Torbutton στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου του. Κάνοντας αριστερό κλικ πάνω του, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το Tor, οπότε η ένδειξη θα αλλάξει σε “Tor Enabled” ή “Tor Disabled”, αντίστοιχα. Στην ουσία, πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο αλλαγής των ρυθμίσεων σύνδεσης του browser, ώστε είτε να χρησιμοποιεί ως διαμεσολαβητή (proxy) το Privoxy είτε να συνδέεται απευθείας στο Internet.

04

Ρύθμιση άλλων εφαρμογών: Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλους web browsers ή εφαρμογές που υποστηρίζουν HTTP proxies, σε συνδυασμό με το Tor, πρέπει να τους κατευθύνετε στο Privoxy, εισάγοντας στις ρυθμίσεις διαμεσολαβητή (proxy) HTTP τα εξής: localhost ή 127.0.0.1 και θύρα (port) 8118.

05

Αν συνδέεστε στο Internet μέσω proxy: Αν μεταξύ του υπολογιστή σας και του Internet παρεμβάλλεται κάποιος proxy server, το Vidalia σας επιτρέπει να εισαγάγετε εύκολα τις σχετικές ρυθμίσεις. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο με το πράσινο κρεμμύδι στη γραμμή εργασίας (taskbar) και επιλέξτε “Settings”. Κάντε κλικ στην καρτέλα Network, ενεργοποιήστε την επιλογή “I use a proxy to access the Internet” και πληκτρολογήστε τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως σας έχουν δοθεί από το διαχειριστή του δικτύου.

06

Αν χρησιμοποιείτε firewall: Οι περισσότερες εφαρμογές firewall θα σας ρωτήσουν αν θέλετε να επιτρέψετε την επικοινωνία των Tor, Privoxy και Vidalia με το Internet, οπότε θα απαντήσετε καταφατικά. Διαφορετικά, πρέπει να επιτρέψετε στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στις τοπικές θύρες 8118 και 9050 και να ανοίξετε τουλάχιστον τις θύρες TCP 80 και 443 για τις εξερχόμενες συνδέσεις. Αν το firewall επιτρέπει την επικοινωνία μόνο σε συγκεκριμένες θύρες, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή “My firewall only lets me connect to certain ports” στις ρυθμίσεις “Network” και να τις προσδιορίσετε εκεί.

07

Ελέγξτε αν λειτουργεί: Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τον Firefox χωρίς add-ons για ασφαλές web surfing. Για να διαπιστώσετε αν λειτουργεί το Tor, επισκεφθείτε τα διαγνωστικά web sites https://check.torproject.org, http://www.showmyip.com και http://www.auditmypc.com. Για να δείτε τη διαδρομή της κίνησής σας διαμέσου των Tor relays ανά τον κόσμο, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο με το πράσινο κρεμμύδι και επιλέξτε “Network”.

08